22. des, 2020

Det er helt OK å være alene i julen

Det nærmer seg jul med stormskritt. En anderledes jul blir det i år for de aller fleste, men kanskje nettopp derfor er det på sin plass å minne om at det faktisk er helt OK å være alene i julen.

Det er alltid både sagt og gjort i beste mening. Vi har liksom lært at i julen skal ingen være alene. At det liksom er litt synd på de som må være alene i jula. Men det er også sånn at ikke alt blir en sannhet selv om man gjentar det mange nok ganger. Det ER mange som er alene i julen, og mange av dem er frivillig alene i julen. Noen synes det blir mye mas om at man skal være så veldig sosial, at man må gjøre ting sammen hele tiden. Mens andre ikke kan tenke seg noe annet enn at hele (stor)familien skal tilbringe all juletid i samme hus.

For en god del år siden bodde jeg i en annen by, et halvt land unna min familie, men sammen med min daværende kjæreste. Da jula kom, tenkte jeg en stille og rolig jul, gjerne bare med oss. Det gjorde ikke han. Vi jobbet på samme arbeidsplass, og der var det noen andre tilflyttinger som hellelr ikke hadde familiene sine i nærheten. Det syntes min kjæreste var helt forferdelig, så han mente vi burde invitere dem alle til oss, iallefall på julaften - for, som han sa; Ingen skal være alene på julaften. Jeg var med på den, men fikk han til å love meg at invitasjonene skulle være sånn at de ikke følte det som noe press, at de takket ja hvis de ville det, ikke fordi de følte seg forpliktet til det. Av fem inviterte var det fire som kom. Den femte foretrakk en rolig julekveld i eget selskap. Jeg brukte litt tid på å forklare kjæresten min at det er noen mennesker som er alene fordi de ønsker det, ikke fordi de må. Jeg måtte også forklare han en del om forskjellen på å være alene og å være ensom. 

Fordi det er noen som faktisk synes det er helt OK å være alene, selv på julaften. Og som synes det blir et mas om de blir møtt med at "ingen skal være alene på julaften", og føler seg forpliktet til å stille opp - ikke fordi de ikke vil være alene på julaften, men fordi de ikke ønsker å skuffe de som inviterer. De samme menneskene kan være de mest sosiale menneskene du kjenner til, men det er ikke dermed sagt at de synes det er leit å være alene på julaften. 

Jeg pleier å si at ingen skal være alene på julaften, hvis de ikke ønsker det selv. Noen mennesker har havnet i en familiær situasjon som gjør at de må være alene på julaften, uten at de ønsker det. Noen mennesker føler seg veldig ensom om de må være alene på julaften. For noen mennesker er julaften en dag full av minner, som kan bringe fram både sårhet og tårer, spesielt om de blir alene. Og en del mennesker kjenner ikke på ensomhet selv om de er alene på julaften.

Poenget mitt er at folk er forskjellige. Vi må respektere at noen ønsker å være alene på julaften, selv om vi selv kanskje synes det høres veldig ensomt ut.

Hvis du inviterer en julegjest, så blir du sikkert veldig glad om du får ja. Men om du får nei, så vær så snill å respektere det. Det er helt OK å være alene på julaften, så lenge du velger det selv ❤

Nyeste kommentarer

03.09 | 17:32

Tusen takk for fin tilbakemelding, kjære deg. Håper du tar både den og effekten av den med deg videre 💞💞

03.09 | 11:07

Tusen takk for den flotte fullmånemeditasjonen❤️🎶

Del denne siden